Vijesti

Održana Peta konferencija ministara pravde u BiH, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH

23.12.2010

23.12.2010. - Jučer je u Sarajevu održana Peta konferencija ministara pravde u BiH, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.

Konferenciji, čiji je cilj koordinirano praćenje provedbe ključnih reformskih procesa u sektoru pravde u BiH, prisustvovalo je 13 predstavnika ministarstava pravde sa državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa i predsjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH.

Na konferenciji su razmotreni i usvojeni izvještaji o provedbi Strategije za reformu sektora pravde u BiH u 2010. godini, dane preporuke za prevladavanje uočenih problema i rizika u provedbi planiranih reformskih mjera, usvojen Drugi revidirani Akcioni plan, revidirani Financijski plan za provedbu Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Popis prioriteta za donatorsko finansiranje u 2011. godini.

Provedena je većina aktivnosti vezanih za budžete sudova i tužilaštava, kao preduslova razvoja nezavisnog pravosuđa. Usaglašeno je stajalište po pitanju mogućnosti usklađivanja procedure izbora sudaca Ustavnog suda BiH sa postojećim procedurama izbora sudaca ustavnih sudova entiteta. Završen je značajan broj aktivnosti usmjerenih na smanjenje broja neriješenih predmeta u sudovima u BiH. Vršeno je materijalno-tehničko opremanje sudova i tužilaštava i njihova informatizacija. Izrađeni su planovi i provedene obuke u pravosudnim institucijama u BiH. Usvojene su izmjene sistematiziranog broja sudaca i izrađena analiza broja tužitelja. Izvršene su pripreme za usklađivanje zakona o polaganju pravosudnog ispita u BiH. Izrađena je Analiza o potrebi uvođenja alternativnih mjera pritvora u BiH.

Pripremljene su izmjene i dopune entitetskih zakona o izvršenju krivičnih sankcija i uspostavljeno je Koordinacijsko tijelo za usklađivanje propisa u oblasti izvršenja krivičnih sankcija. Izrađene su analize: potrebnih mjera za uspostavu zavoda kao organizacijskih jedinica u sastavu zatvorskih uprava entiteta, kategorizacije zavoda u entitetima, primjene i učinaka instituta uslovnog otpusta. Vršene su izmjene podzakonskih akata za osiguranje provedbe preporuka o većoj primjeni drugih vidova alternativnih kazni. Nastavljene su aktivnosti na izradi glavnog projekta za izgradnju Državnog zatvora i osigurana sredstva za rekonstrukciju ili proširenje zavoda. U toku su građevinski radovi u Zavodu za forenzičku psihijatriju Sokolac. Započela je aktivnost unaprjeđenja zdravstvene zaštite zatvorenika i pritvorenka. Izrađen je prijedlog plana rada nezavisne zavodske inspekcije. Vršene su obuke zavodskog osoblja.

Određeni su suci za obavljanje međunarodne pravne pomoći i kontinuirano se vrši njihova obuka, kao i obuka tužilaca. Okvirni zakon o besplatnoj pravnoj pomoći je izrađen, ali nije usvojen. Strategija za odnose sa javnošću u sudovima i tužilaštvima je izrađena i provedena u 97% sudova. Odvija se redovna saradnja i sa organizacijama civilnog društva u BiH, koje prate rad institucija sektora pravde.

Proveden je veći broj aktivnosti vezanih za uvođenje medijacije, kao vansudskog rješavanja sporova. Također, proveden je veći broj aktivnosti vezanih za reformu zemljišne administracije u BiH. Izrađeni su strateški programi i razrađene aktivnosti za brže rješavanje privrednih sporova u BiH.

Uspostavljeni su instrumenti koordinacije za provedbu Strategije za reformu sektora pravde u BiH i Strategije za rješavanje predmeta ratnih zločina u BiH. Ojačani su kapaciteti institucija sektora pravde u BiH za strateška planiranja, koordinaciju pomoći i europske integracije. U toku je izrada Strategije tranzicijske pravde u BiH.

Učesnici konferencije su izrazili čvrsto opredjeljenje da se započete reforme nastave, te da se dodatno intenzivira učestvovanje institucija sektora pravde u provedbi usaglašenih aktivnosti za ostvarenje planiranih ciljeva.