Vijesti

Potpisan Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima između BiH i R Moldavije

19.6.2012

Danas, 19.06.2012. godine, u Kišnjevu, ministar pravde Bosne i Hercegovine, gospodin Bariša Čolak, i ministar pravde Republike Moldavije, gospodin Olegom Efrim, potpisali su Ugovor o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima između Bosne i Hercegovine i Republike Moldavije.

Ovim Ugovorom će biti uređena međunarodna pravna pomoć između dvije države, koja se do sada ostvarivala uz poteškoće zbog neadekvatnih pravnih okvira za njeno funkcionisanje. Ugovor će pojednostaviti i ubrzati kako građanske, tako i krivične postupke u svim situacijama gdje se neko od učesnika u ovim postupcima nalazi u državi u kojoj se ne vodi postupak. Ako ovome dodamo da su obje države članice Konvencija Haške Konferencije za međunarodno privatno pravo, kao i Konvencija Vijeća Evrope iz krivično-pravne oblasti očekivati je da će zaključivanjem ovog Ugovora biti upotpunosti uređena oblast međunarodne pravne pomoći između dvije države.

Ovaj Ugovor predstavlja opredmećenje napora Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine da se sa svim državama, gdje za to postoji izražena potreba, zaključe odgovarajući bilateralni ugovori, koji bi dali doprinos zaštiti i ostvarivanju prava građana sa jedne strane, a koji bi istovremeno ojačali borbu protiv svih oblika kriminala, s druge strane.