Vijesti

Ministarstvo pravde BiH postupa u skladu sa zakonskim nadležnostima i međunarodnim ugovorima

16.5.2011

16.05.2011.- U vezi sve češćih špekulacija vezanih za „Slučaj Divjak“, a radi pravilnog informisanja javnosti, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine podsjeća da u procesu pružanja međunarodne pravne pomoći, u potpunosti postupa u skladu sa svojim nadležnostima, međunarodnim ugovorima  i zakonskim procedurama. Kompletan postupak u predmetu Jovan Divjak vodi se po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine, kroz čiji zahtjev se štiti interes države Bosne i Hercegovine. Sva procedura u vezi sa podnošenjem molbe i dostavljanjem tražene dokumentacije je provedena u skladu sa zakonom i međunarodnim ugovorima, pa bi svako drugo postupanje od strane Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine bilo protivzakonito.

U cilju  potpunog uvida javnosti u kompletan postupak, podsjećamo da je dana 04.03.2011. godine Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine pisani prijedlog za podnošenje molbe za izručenje Jovana Divjaka iz Savezne Republike Austrije u Bosnu i Hercegovinu. Dati prijedlog je podnesen osnovom člana 57. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i isti je sačinjen u propisanoj formi uz koji je dostavljena raspoloživa dokumentacija vezana za ovaj predmet. U prijedlogu Tužilaštva BiH je navedena osoba označena kao osumnjičeni.

Postupajući po prijedlogu, a u skladu sa članom 57. Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, te u skladu sa odgovarajućim bilateralnim ugovorom između dvije države, koji reguliše ovu oblast, ministar pravde Bosne i Hercegovine je dana 09.03.2011. godine podnio molbu za izručenje osobe potraživane od strane Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Predmetna molba, sa pratećom dokumentacijom je istog dana proslijeđena Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine uz dopis kojim se moli hitna dostava molbe Saveznom ministarstvu pravde Republike Austrije. Ovo je zakonom propisana procedura, te je Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine bilo dužno, bez odlaganja molbu proslijediti Saveznom ministarstvu pravde Republike Austrije.

Nakon što su mediji objavili da molba nije ni podnesena, Ministarstvo pravde BiH je u dva navrata urgiralo dostavu predmetne molbe na naznačenu adresu, ali  po našim urgencijama nismo dobili povratnu informaciju.

Dana 20.04.2011. godine ministru pravde Bosne i Hercegovine se pismom obratila ministrica pravde Savezne Republike Austrije i zamolila dostavu kompletne dokumentacije vezane za navedeni slučaj, koju posjeduju nadležni organi u Bosni i Hercegovini.

Vezano za navedenu  molbu ministrice pravde Republike Austrije, a u skladu sa međunarodnim ugovorima i evropskim konvencijama, koje obavezuju Bosnu i Hercegovinu u oblasti pružanja međunarodne pravne pomoći, proslijeđena je tražena dokumentacija  zajedno sa kopijom molbe za izručenje navedenog lica. Ovaj put se komunikacija između dva ministarstva pravde odvijala direktno, jer je takav način propisan Ugovorom između dvije države u slučaju da se dostavlja odgovor  po zamolnici jedne od država .

Dalje odluke vezane za ovaj slučaj su u nadležnosti Saveznog ministarstva pravde Republike Austrije i pravosudnih organa.