Vijesti

Donatori informisani o aktivnostima u sektoru pravde

2.6.2011

01.06.2011. – Danas je u Sarajevu održan jedanaesti sastanak informisanja donatora u sektoru pravde. Ministarstvo pravde BiH je predstavnicima donatora i lokalnih koordinatora prezentiralo  pregled realizacije aktivnosti na provođenju Strategije za reformu sektora pravde u BiH, te pregled aktivnosti na uspostavi donatorskog fonda za njeno provođenje. Učesnici konferencije su takođe upoznati sa radom i zaključcima ministarske konferencije te planom provođenja planiranih reformi u narednom periodu.

Strategija za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini je vremenski na polovini svog provođenja.  Na osnovu dosad održanih sastanaka funkcionalnih radnih grupa i pet ministarskih konferencija, ocjena provođenja je ukazala na znatne otvorene izazove, kako formalne tako i sadržajne prirode.

Sa druge strane, u proteklom periodu urađeno je mnogo na ostvarivanju efikasnijeg pravosudnog sistema. Uz informatizaciju pravosudnih institucija i obuku rukovodećeg kadra, donesena su i vremenska mjerila za rad na sudskim predmetima. Usklađeni su pojedini propisi na entitskim i državnom nivou i osigurano realnije finansiranje pravosudnih institucija. Povećana je briga o korisnicima suda i ojačana uloga civilnog sektora u pravosuđu a u izradi je i novi zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Značajno su intenzivirane i aktivnosti oko projkta državnog zatvora, čiji početak gradnje se očekuje narednih mjeseci.

Učesnici konferencije su izrazili interesovanje te dali podršku uspostavljanju zajedničkog donatorskog fonda iz koga će se finansirati realizacija aktivnosti definiranih u Strategiji za reformu sektora pravde u BiH.

Svrha SRSP fonda je da se osigura dodatno finansiranje za provođenje Strategije za reformu sektora pravde u Bosni Hercegovini i njenog Akcionog plana, kada se pojavi takva potreba, radi usaglašenog i koordiniranog provođenja SRSP u BiH i smanjenja transakcijskih i administrativnih troškova vezanih za provođenje projekata iz sektora pravde u Bosni i Hercegovini, koji se finansiraju ili sufinansiraju iz donatorskih sredstava.