Vijesti

Fond za provođenje Strategije za reformu sektora pravde

15.6.2011

15.06.2011.-Vijeće ministara BiH utvrdilo je Prijedlog memoranduma o razumijevanju za uspostavljanje Fonda za provođenje Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini, koji će Ministarstvo pravde dostaviti Predsjedništvu BiH u daljnju proceduru. Na ovaj način biće osigurano dodatno finansiranje provođenja Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini i njenog akcionog plana.

Dodatno finansiranje provođenje Strategije za reformu sektora primjenjivaće se kada se pojavi takva potreba, radi usaglašenog i koordiniranog provođenja Strategije i smanjenja transakcijskih i administrativnih troškova vezanih za provođenje projekata iz sektora pravde,  a koji se finansiraju ili sufinansiraju iz donatorskih sredstava.

Memorandum o razumijevanju biće zaključen između Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), Vlade Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske i Španjolske agencije za međunarodnu razvojnu saradnju (AECID), Vijeća ministara BiH, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, Vlade Republike Srpske i Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH.

Potpisnici ovog memoranduma uspostaviće Fond za provođenje Strategije za reformu sektora pravde u Bosni Hercegovini, kojim će upravljati upravni odbor.

Podsjećamo, Strategija za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini je vremenski na polovini svog provođenja.  Na osnovu dosad održanih sastanaka funkcionalnih radnih grupa i pet ministarskih konferencija, ocjena provođenja je ukazala na znatne otvorene izazove, kako formalne tako i sadržajne prirode.

Sa druge strane, u proteklom periodu urađeno je mnogo na ostvarivanju efikasnijeg pravosudnog sistema. Uz informatizaciju pravosudnih institucija i obuku rukovodećeg kadra, donesena su i vremenska mjerila za rad na sudskim predmetima. Usklađeni su pojedini propisi na entitskim i državnom nivou i osigurano realnije finansiranje pravosudnih institucija. Povećana je briga o korisnicima suda i ojačana uloga civilnog sektora u pravosuđu a u izradi je i novi zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. Značajno su intenzivirane i aktivnosti oko projkta državnog zatvora, čiji početak gradnje se očekuje narednih mjeseci.