Vijesti

Pokrenuta procedura pristupa programu Evropske unije „Evropa za građane“

29.6.2011

29.06.2011.-Na osnovu odluke Vijeća ministara BiH,  Ministarstvo pravde BiH pokrenulo je proceduru pristupanja Bosne i Hercegovine programu Evropske  unije „Evropa za građane“.  Program „Evropa za građane“ podstiče saradnju među građanima i njihovim organizacijama u zemljama članicama Programa i pruža podršku grupama građana, nevladinim organizacijama i lokalnim organima vlasti.

Cilj programa je stvaranje aktivnog evropskog građanstva i pružanje podrške uključivanju građana u proces evropskih integracija. Njim se podržava jačanje evropskog identiteta zasnovanog na zajedničkim vrijednostima, razvijanje osjećaja pripadnosti Evropskoj uniji, te unapređenje tolerancije i uzajamnog razumijevanja među građanima.

Ukupan budžet  programa za period 2007-2013 godina iznosi 215 miliona EUR. Programom „Evropa za građane“ finansiraju se slijedeće aktivnosti : Aktivni građani za Evropu – kroz aktivnosti bratimljenja gradova i projekte građana, Aktivno civilno društvo u Evropi – kroz aktivnosti podrške organizacijama civilnog društva i Aktivno evropsko sjećanje – aktivnosti koje se odnose na odavanje počasti žrtvama nacizma i staljinizma.  Korisnici Programa su akteri na nivou lokalne zajednice, prvenstveno organizacije civilnog društva i lokalni organi vlasti, ali i druga tijela koja okupljaju i udružuju građane.

U Programu pored zemalja članica EU, učestvuju Hrvatska, Albanija i Makedonija.