Vijesti

Održana Šesta konferencija ministara pravde u Bosni i Hercegovini

26.7.2011

26. 07.2011.-Danas je održana Šesta konferencija ministara pravde u BiH, predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH. Na konferenciji, čiji je cilj koordinirano praćenje provođenja ključnih reformskih procesa u sektoru pravde, razmotreni su rezultati dosadašnje implementacije Strategije za reformu sektora pravde u BiH.
U proteklom periodu su između ostalog, utvrđene smjernice za pripremu budžetskih prijedloga pravosudnih institucija,  izrađeni kriteriji za ocjenjivanje glavnih tužioca i razrađena vremenska mjerila za rad u svim sudovima i tužilaštvima u BiH. Nastavljena je uspješna informatizacija pravosudnih institucija, te izvođenje obuka za profesionalni razvoj rukovodstva i zaposlenih u pravosudnim institucijama. Nastavljene su aktivnosti izgradnje državnog zatvora i dodatno  ojačani kapaciteti zemljišne administracije. U toku je uspostava donatorskog fonda za provođenje Strategije za reformu sektora pravde.

Na sastanku su posebno razmotreni pripremljeni odgovori institucija sektora pravde u BiH na pitanja Evropske komisije, sa sastanka „Strukturalni dijalog o pravosuđu“. Usvojena je informacija o datim odgovorima, uz zaključak da se u izvještaju posebnu navedu stavovi Republike Srpske, koji se tiču Suda BiH, Tužilaštva BiH i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, te drugih pitanja.

Takođe je zaključeno je da je u cilju kvalitetnog dijaloga i bržeg rješavanja prioritetnih reformskih pitanja u narednom periodu potrebno uspostaviti posebne zajedničke konferencije na teme: „Usvajanje Zakona o tužilaštvima u FBiH“, „Pružanje besplatne pravne pomoći“, „Unapređenje finansiranja pravosuđa kroz smanjenje fragmentacije pravosuđa“ i „Stavljanje u funkciju psihijatrijske klinike Sokolac“.
Učesnici konferencije su izrazili čvrsto opredjeljenje da se započete reforme nastave, te da se dodatno intenziviraju aktivnosti na provođenju planiranih reformskih aktivnosti.
Sa konferencije su upućeni iskreni izrazi saučešća Ambasadi Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini povodom nedavnog tragičnog događaja u toj zemlji.
Uz predstavnike ministarstava pravde, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH i  Pravosudne komisije Brčko distrikta BiH, konferenciji su prisustvovali predstavnici organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija.