Vijesti

Utvrđene izmjene zakona o sudu, tužilaštvu i krivičnom postupku

7.9.2011

07.09.2011. - Vijeće ministara BiH utvrdilo je većinom glasova Prijedlog zakona o usvajanju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Sudu Bosne i Hercegovine. Riječ je o zakonima koje je 2009. godine, na privremenoj osnovi, donio visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu.

Zakonima se između ostalog, definiše mandat stranih sudija i tužilaca u pravosudnim institucijama BiH. Predloženim izmjenama Zakona o Sudu BiH produžava se mandat međunarodnih sudija u prelaznom periodu do 31. decembra 2012. godine, u drugostepenoj instanci u Odjelu za ratne zločine s tim da međunarodni sudija može učestvovati u radu na predmetu Odjela I Krivičnog odjeljenja ukoliko je rad na tom predmetu počeo prije stupanja na snagu ovog zakona. Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Tužilaštvu BiH takođe se omogućava produžavanje mandata međunarodnim tužiocima u Posebnom odjelu za ratne zločine, najduže do 31. decembra 2012. godine. 

Vijeće ministara BiH je većinom glasova utvrdilo  i Prijedlog zakona o usvajanju zakona o izmjenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine, koji je takođe na privremenoj osnovi donio visoki predstavnik za BiH.

Ministarstvo pravde BiH dostavit će ova tri prijedloga zakona Parlamentarnoj skupštini BiH na razmatranje po hitnoj proceduri kako bi bili usvojeni bez izmjena i dopuna.  Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH ranije je razmatrao ali nije dao podršku predloženim izmjenama, zbog čega je neophodno ponoviti proceduru usvajanja.

Na današnjoj sjednici utvrđen je Prijedlog okvirnog zakona o uspostavljanju zbirnog zajedničkog registra nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini. 

Donošenjem ovog zakona u Bosni i Hercegovini će po prvi put biti usvojena rješenja kojima bi se osigurao efikasan i cjelovit sistem pristupa informacijama o registrovanim nevladinim organizacijama, čime bi se građani i država zaštitili od eventualnog nastupanja štetnih posljedica prouzrokovanih nezakonitim radom i djelovanjem nevladinih organizacija.