Vijesti

Počela izrada strategije za razvoj održivog civilnog društva u BiH

15.9.2011

13.9.2011.- Održavanjem prvog, konstituirajućeg sastanka radne grupe, započete su intenzivne aktivnosti na izradi Strategije za uspostavu podsticajnog okruženja za razvoj održivog civilnog društva u Bosni i Hercegovini. Ovom sveobuhvatnom strategijom, stvara se pravni i institucionalni okvir za dalji razvoj građanskog društva u našoj zemlji. Dokument će biti osnova za programiranje buduće podrške Evropske komisije razvoju građanskog društva u BiH.

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Bosna i Hercegovina se obavezala dati punu podršku razvoju građanskog dijaloga, kroz uspostavu podsticajnog okruženja neophodnog za dalji razvoj samoodrživog građanskog društva. U zemljama Evropske Unije,  nevladine organizacije su prepoznate kao institucionalni oblik društva, koji sve više preuzima vršenje javnih poslova i pružanje usluga građanima, kao demokratski vid ostvarivanja i zaštite javnog interesa.

Strategije za uspostavu podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva BiH daje osnovne smjernice svim nivoima vlasti za unaprjeđenje pravnog, finansijskog i institucionalnog sistema podrške razvoju civilnog društva. Cilj je osigurati nezavisnost i pluralizam civilnog društva i otvoriti državne institucije i političke procese prema javnosti.

Radnu grupa za izradu Strategije za uspostavu podsticajnog okruženja za razvoj civilnog društva BiH čini po pet predstavnika nadležnih institucija u BiH i organizacija civilnog društva Bosne i Hercegovine. Rok za izradu strategije je četiri mjeseca od dana formiranja radne grupe.