Vijesti

Edukacija za advokate u Tuzli

11.7.2024

Odsjek za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH, Ministarstva pravde BiH u saradnji sa Regionalnom advokatskom/odvjetničkom komorom Tuzla, organizirao je edukaciju za advokate u Tuzli. U sklopu kontinuiranog stručnog usavršavanja advokata, uz prisustvo 40 učesnika/ca održana je edukacija-seminar na temu  „Provođenje dokaza“.

Edukatorice koje su obradile navedenu temu su bile umirovljena sutkinja Vildana Helić i advokatica Mirna Avdibegović.

Edukacija – seminar protekli su u interakciji učesnika i edukatorica te u veoma kvalitetnom izlaganju edukatorica koje su u svojim izlaganjima upoznale učesnike o samoj definiciji pojma dokaz kao i odredbama Evrpskog suda za ljudska prava bitnim za prava osumnjičenika /optuženika kao i načinu provođenja dokaza, te činjenica kojima se utvrđuju dokazi koji dovode do meritorne odluke suda.

Akcenat je stavljen na redoslijed izvođenja dokaza i mogućnost i potrebu iznošenja prigovora od strane branioca, sve u skladu sa određenom strategijom koju je zauzela obrana, kao i pitanje izdvajanja nezakonitih dokaza.

Edukatorice su svoja predavanja potkrijepile sa nizoma presuda ESLJP , vrhovnih sudova i Ustavnog suda BiH, kao i smjernicama za primjenu određenih zakonskih rješenja. 

Ova edukacija – seminar je nastavak dugogodišnje saradnje Ministarstva pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH sa Regionalnom advokatskom/odvjetničkom komorom Tuzla u procesu kontinuiranog stručnog usavršavanja  advokata.

 

4 FOTO GALERIJA