Vijesti

U Sarajevu održan sastanak o izradi Strategije Vijeća ministara BiH za razvoj poticajnog okruženja za civilno društvo

3.7.2024

Ministarstvo pravde BiH, uz tehničku asistenciju projekta EU za civilno društvo Delegacije EU u BiH, organiziralo je u Sarajevu konzultativni sastanak s predstavnicima organizacija civilnog društva o prijedlogu koncepta Strategije Vijeća ministara BiH za razvoj poticajnog okruženja za civilno društvo.

Šefica Odsjeka za pravnu pomoć civilnom društvo u Ministarstvu pravde BiH Selma Džihanović-Gratz kazala je da je stvaranje poticajnog okruženja za civilno društvo jedan od 14 prioriteta za BiH u procesu europskih integracija. „Ministarstvo pravde BiH je u svoje strateške i operativne planove stavilo izradu ove strategije i ovo je prvi put da se u BiH na ovakav način počinjemo baviti civilnim društvom, posebno kad je riječ o Vijeću ministara BiH“ - navela je Džihanović-Gratz. Dodala je da je cilj sastanka detaljno informirati mrežu organizacija civilnog društva o procesu kreiranja Strategije, te dobiti komentare i sugestije na njezin sadržaj i konačno kreiranje.

Voditelj projekta EU za civilno društvo Igor Stojanović rekao je da taj projekt pruža podršku vlastima na svim razinama u jačanju i razvoju njihove suradnje s civilnim društvom. Naglasio je da u tom kontekstu podržavaju i Ministarstvo pravde BiH u procesu kreiranja Strategije Vijeća ministara BiH za razvoj poticajnog okruženja za civilno društvo.

 

6 FOTO GALERIJA