Vijesti

Konferencija o besplatnoj pravnoj pomoći – primjena belgijskog modela u BiH

22.5.2024

Udruga „Vaša prava BiH“ i UNHCR u BiH organizirali su u Sarajevu konferenciju o temi: „Belgijski sustav besplatne pravne pomoći – razmjena dobre prakse“ u čijm su radu aktivno sudjelovali predstavnici Ureda za besplatnu pravnu pomoć Ministarstva pravde BiH, a pozdravne riječi uputio je i ministar Davor Bunoza.

On je u svom govoru podsjetio kako je prvi Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći na razini BiH donesen 2016. godine kada je i utemeljen Ured pri Ministarstvu pravde BiH nadležan za pružanje besplatne pravne pomoći fizičkim osobama pred Sudom BiH i drugim institucijama na razini BiH. Naglasio je i to kako je Strategijom za reformu sektora pravde za razdoblje od 2023. – 2027. zacrtano unapređenje sustava pravne pomoći, te kako je cilj Ministarstva pravde BiH ljudski i materijalno jačati kapacitete Ureda za besplatnu pravnu pomoć.

Ministar je posebno pohvalio rad i angažman nevladinih organizacija koje pružaju besplatnu pravnu pomoć i koje su strateškim parničenjem ostvarile brojune uspjehe, ne samo pred domaćim sudovima, nego i pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu i pred UN tijelima.

Odvjetnici iz Kraljevine Belgije koji se bave pružanjem besplatne pravne pomoći, prezentirali su svoje modele rada i funkcioniranja njihove besplatne pravne pomoći, a kroz ovu konferenciju željelo se istražiti kako njihov sustav rada primijeniti u bosanskohercegovačkom konktekstu pružanja pomoći.

Razgovarano je o tomu kako unaprijediti bh. besplatnu pravnu pomoć, posebice kada je riječ o ranjivim skupinama kao što su tražitelji azila, izbjeglice, apatridi i osobe pod supsidijarnom zaštitom, te na taj način unaprijediti ukupnu domaću pravnu praksu i osigurati pristup pravdi za sve.

U radu konferencije sudjelovali su pravni stručnjaci, predstavnici ureda za pružanje besplatne pravne pomoći s vih razina, te predstavnici nevladinog sektora i međunarodnih organizacija.

 

3 FOTO GALERIJA