Vijesti

Bunoza – Galić: Ustavni sud BiH mora funkcionirati

14.5.2024

Ministar pravde BiH Davor Bunozao posjetio je Ustavni sud BiH gdje se sastao s njegovom predsjednicom Valerijom Galić i potpredsjednikom Mirsadom Ćemanom. Na sastanku je razgovarano o izazovima u radu i funkcioniranju suda zbog neimenovanja nedostajućih sudaca. Sutkinja Galić istaknula je kako zbog političkih opstrukcija oko imenovanja sudaca postoji mogućnost potpune blokade rada Ustavnoga suda. Kazala je kako ne zasjeda Veliko vijeće koje je odlučivalo o najvećem broju individualnih apelacija koje podnose građani, te da zbog svega najviše trpe pojedinci.

Ministar Bunoza istaknuo je kako je Ustavni sud najvažnija institucija u BiH te da je od iznimnoga značaja za funkcioniranje države njegov rad. Istaknuo je kako vjeruje da u entitetskim parlamentima ima dovoljno razuma i da će uskoro biti imenovani nedostajući suci. Kazao je i to da se odluke Ustavnoga suda BiH moraju poštovati i provoditi jer je to jedini garant europske budućnosti BiH. 

Sugovornici su razgovarali i o zakonima koji su u Ministarstvu pravde BiH doneseni od početka rada aktualnog saziva Vijeća Ministara BiH, te o strategijama i zakonskim rješenjima čije je usvajanje planirano u predstojećem razdoblju.

3 FOTO GALERIJA