Vijesti

Počinje izgradnja državnog zatvora

28.9.2011

28.09.2011.- Radovi na izgradnji državnog zatvora počeće narednog mjeseca. Kompletiran je izbor izvođača radova koji su se prijavili na  tendera za pripremne radove za izgradnju državnog zatvora. Riječ je o tenderima za izradu elaborate za izradu testnih bunara i dodatna geomehanička ispitivanja, zaštiti na radu i protivpožarnoj zaštiti, izgradnji pristupnog puta i pripadajuće rasvjete, te vršenja nadzora za put.

Raspisana su četiri tendera sa ukupno sedam lotova, a tendersku dokumentaciju na uvid je zatražilo  56 preduzeća, i to 28 iz FBiH i 28 iz RS. Jedinica za implementaciju projekta izgradnje državnog zatvora  je ovaj veliki posao planski podijelila na manje cjeline, sve kako bi se i domaćim izvođačima omogućilo da se prijave na tendere. Na ovaj način otvorene su jednake šanse kompanijama iz BiH da se prijave  a sam projekat će postati i razvojna investicija koja će otvoriti brojna radna mjesta.

Potrebno je da izbor izvođača radova potvrdi i Upravni odbor za izgradnju državnog zatvora. Slijedi sklapanje ugovora  sa izvođačima a nakon toga počeće svi planirani radovi na terenu. Između ostalog, počeće intenzivni radovi na  izgradnji pristupnog  puta kroz naselje Vojkovići, u dužini od 900 metara, širine šest metara, sa kišnim i lokalnim kolektorom i  gradskom rasvjetom.  Riječ je o rekonstrukciji  i modernizaciji postojećeg lokalnog, makadamskog puta koji prolazi  kroz općinu Istočna Ilidža i koji će koristiti i lokalno stanovništvo.

Završetak radova planiran je 2013, kada će zatvor primiti prve zatvorenike Suda BiH. Budući državni zatvorski kompleks površine 24.000 metara kvadratnih sastojaće se od tri bloka smještajnih prostorija, za 350 zatvorenika. Riječ o najsigurnijem i najmodernijem zatvoru na Balkanu, koji će ispunjavati sve evropske zatvorske standarde.