Vijesti

Zamjenik ministra Mahmuzić učestvovao na Međunarodnoj konferenciji “30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, naslijeđe i izazovi”

15.9.2023

Zamjenik ministara pravde BiH Elvir Mahmuzić prisustvovao je na V međunarodnoj konferencija pod nazivom “30 godina od osnivanja MKSJ, naslijeđe i izazovi” u organizaciji Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenice i Žepe“, te Udruženja žrtava i svjedoka genocida, pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, dr. Denisa Bećirovića.

Povodom 30 godina od osnivanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY/MKSJ) organizovana je međunarodna konferencija. Cilj konferencije je ukazati na doprinos MKSJ-a međunarodnom pravnom poretku, doprinos svjedoka u procesima, ali i pitanje kako nastaviti dalje s procesuiranjem ratnih zločina.

Konferenciji su prisustvovali bivše i sadašnje sudije, tužioci, žrtve svjedoci, novinari svjedoci, kao i studenti s prostora bivše Jugoslavije. Među učesnicima je bio član Predsjedništva Bosne i Hercegovine dr. Denis Bećirović, Graciela Gatti Santana, predsjednica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT), Serge Brammertz, glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Abubacarr Tambadou, sekretar Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH i Johann Sattler, šef delegacije EU u BiH. Također, na konferenciji su prisustvovali Halil Lagumdžija, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Milenko Kajganić, glavni tužilac Tužilaštva BiH i Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine.