Vijesti

OESS podržava napore Ministarstva pravde BiH u donošenju zakona važnih za reformu bh. pravosuđa

23.8.2023

Ministar pravde BiH Davor Bunoza sastao se s voditeljem Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH veleposlanikom Brianom Aggelerom i njegovim suradnicima.

Veleposlanik Aggeler istaknuo je kako podržava napore ministra Bunoze u izradi zakonskih rješenja koja će pridonijeti reformi pravosuđa u BiH. S tim u vezi razgovarano je o Zakonu o VSTV-u koji je jučer usvojen u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, a temom su bili i Zakon o sudovima BiH i osnivanje radne skupine za izradu zakonskih propisa koji se odnose na Ustavni sud BiH. Iz Misije OESS-a iskazali su spremnost za pružanje pomoći pri izradi zakonskih rješenja na kojima se radi u Ministarstvu pravde BiH.

Ministar Bunoza zahvalio se na potpori te istaknuo kako je na Ministarstvu pravde BiH odgovorna zadaća da izradi zakonska rješenja koja će biti usklađena s međunarodnih standardima, ali i realno provediva u kompliciranom i zahtjevnom sustavu BiH.

Na sastanku je razgovarano i o aktualnom problemu nasilja nad ženama i njihovim ubojstvima. Sugovornici su osudili posljednja događanja i istaknuli kako moraju biti poduzete konkretne mjere s ciljem rješavanja problema rodno zasnovanog nasilja u BiH. S tim u vezi OESS sljedećeg tjedna organizira sastanak u čijem radu će sudjelovati i ministar Bunoza.    

3 FOTO GALERIJA