Vijesti

Bunoza – Gatti Santana: što prije preuzeti hašku kaznenu evidenciju

13.7.2023

Ministar pravde BiH Davor Bunoza sastao se u svom uredu s Gracielom Gatti Santana, predsjednicom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu (dalje u tekstu: Mehanizam), a najvažnija tema razgovora bila je  preuzimanje podataka iz pravomoćnih osuđujućih presuda koje je donio Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju i Mehanizam, za osobe koje su rođene u BiH, kao i osobe koje nisu rođene u BiH, ali posjeduju državljanstvo BiH, radi evidentiranja tih podataka u kaznenu evidenciju u BiH.

Gospođa Gatti Santana kazala je kako Mehanizam radi na Memorandumu, te je obećala kako će to pitanje naglasiti i pokušati ubrzati proceduru odgovora, posebno imajući u vidu i shvaćajući zalaganje i želju da se ovo prioritetno riješi. Sugovornici su se usuglasili kako je ovo iznimno važna tema za sve građane BiH, posebice žrtve i svjedoke zločina jer nije u redu da presuđeni haški zločinci imaju čistu kaznenu evidenciju u BiH.

Vezano za pitanje preuzimanja podataka iz pravomoćno presuđujućih presuda informacija je sljedeća:

Ministarstvo pravde BiH izradilo je Prijedlog „Memoranduma o suradnji između Ministarstva pravde BiH i Mehanizma“  koji je dostavljen Mehanizmu radi suglasnosti ili davanja eventualnih primjedbi ili sugestija kojima bi se unaprijedila predložena rješenja. S ciljem rješavanja ovog pitanja, a na prijedlog Mehanizma, imenovali smo kontakt točke ispred Ministarstva pravde BiH i Mehanizma, kako bi ubrzali postupak potpisivanja Memoranduma. Nakon što smo zapimili prijedlog amandmana na dostavljeni Memorandum od strane Mehanizma, dopunili smo Prijedlog Memoranduma, te isti proslijedili Mehanizmu na konačnu potvrdu. Tijekom sastanka s gospođom Gatti Santana, ministar je zamolio da se ubrza procedura kako bi ovaj dokument konačno riješio prazninu u propisima, kako Mehanizma, tako i u propisima BiH

U dijelu javnosti se ističe da se ovo namjerno koči, a što nije osnovano, jer smo u posljednjih šest mjeseci održali niz sastanaka s predstavnicima Mehanizma kako bi ovo pitanje bilo riješeno, te smo poduzeli konkretne radnje. Činjenica da je Mehanizam imao amandmane na Prijedlog Memoranduma s preciznim uvjetima za preuzimanje podataka, jasno ukazuje da su neosnovani navodi da se ovo pitanje može mijenjati izmjenom Pravilnika o kaznenoj evidenciji. Prije pristupanja izradi Prijedloga Memoranduma, predstavnici Ministarstva pravde BiH održali su niz sastanaka s predstavnicima Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH. Tijekom tih razgovora zaključeno je da postoji pravni vakum o ovom pitanju jer propisi MKSJ/MMKS ne definiraju pitanje dostavljanja podataka iz osuđujuće presude neophodnih za upis u nacionalnu kaznenu evidenciju, niti propisi u BiH definiraju postupak preuzimanja ovih podataka, kao ni to koja razina vlasti je ovlaštena i nadležna da poduzme ove radnje kako bi problem bio riješen.

Naglašavamo da se ovo pitanje već godina bezuspješno pokušava riješiti, te da je ovo jedini način što potvrđuje i pismo od 30.8. 2022. godine kojim je Mehanizam pozdravio napore BiH u poduzimanju aktivnosti za rješavanje ovoga pitanja.

2 FOTO GALERIJA