Vijesti

Ministar Bunoza s izaslanstvom Vijeća Europe

3.4.2023

Izaslanstvo Vijeća Europe (VE) predvođeno Bojanom Urumovom, voditeljicom ureda VE u Sarajevu i Ancom Sandescu, projekt menadžericom VE posjetilo je Ministarstvo pravde BiH gdje su se sastali s ministrom Davorom Bunozom i šeficom njegova kabineta Ivanom Zovko Planinić.

Povod za posjetu je regionalni projekt o pristupu žena pravdi na Zapadnom Balkanu kojega provodi Odjel za rodnu ravnopravnost Vijeća Europe kroz zajednički program EU/VE Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku. Cilj projekta je jačanje pristupa pravdi za žene, posebno žene žrtve nasilja, u skladu s Instambulskom konvencijom VE. Kako je kazano na sastanku, projekt nadopunjuje druge projekte VE u regiji doprinoseći razvoju rodno osjetljivog pravosudnog lanca. Njegova provedba počela je u siječnju ove godine i trajat će sve do prosinca 2026. godine.

Ministar Bunoza podržao je provedbu ovoga projekta u BiH, te kazao kako su Ministarstvo pravde BiH i njegovi zaposlenici otvoreni za suradnju i pomoć u realizaciji ovoga projekta.

Gospođa Urumova upoznala je ministra Bunozu i s drugim različitim projektima koje VE provodi u Bosni i Hercegovini a koji se odnose na slobodu govora, prava žena, prava osuđenih osoba i na ostvarivanje različitih prava drugih ranjivih skupina.