Vijesti

Sastanak ministra pravde s predstavnicom UNDP-a u BiH

31.3.2023

Ministarstvo pravde BiH posjetila je Steliana Nedera, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija u BiH (UNDP) u pratnji Edina Serezlića, voditelja sektora za pravdu i ljudsku sigurnost u UNDP u BiH gdje su se sastali s ministrom Davorom Bunozom i šeficom njegova kabineta Ivanom Zovko Planinić.

Rezidentna predstavnica UNDP-a upoznala je ministra s regionalnim projektom kojega ta organizacija provodi na prostoru BiH i još četiri zemalja iz okruženja pod nazivom: „Podrška Europske unije izgradnji povjerenja na Balkanu“. Projekt se financira sredstvima iz Europske unije, a odnosi se na procesuiranje predmeta ratnih zločina.

Vezano za tu temu, ministar Bunoza je istaknuo kako je suočavanje s prošlošću iznimno teško, ali da svi ratni zločini moraju biti procesuirani i da ti predmeti ne zastarijevaju. Upoznao je goste kako je Vijeće ministara BiH na jučerašnjoj sjednici donijelo odluku o formiranju Nadzornoga tijela koje će pratiti provedbu Revidirane državne strategije za rad na predmetima ratnih zločina. Sugovornici su se usuglasili kako je to vrijedan korak unaprijed s obzirom da već dulje razdoblje nije postojao dogovor oko toga pitanja, dok je sada na sjednici jednoglasno usvojeno.

Teme sastanka bili su, uz ostalo, i digitalizacija pravosudnih institucija i javne uprave, te s tim u vezi i digitalna sigurnost. Razgovarano je i o radu Ureda za besplatnu pravnu pomoć u sklopu Ministarstva pravde BiH gdje su predstavnici UNDP-a ponudili pomoć u radu s obzirom na činjenicu da imaju zajedničkih točaka u radu, s korisnicima i ciljevima rada. Također, upoznali su ministra Bunozu i s drugim projektima koje realiziraju na prostoru cijele BiH.