Vijesti

Susret Bunoza - Strömquist: Švedska podržava reformu pravosuđa i europski put BiH

22.3.2023

Reforma pravosuđa, vladavina prava, rad pravosudnih institucija, integracije Bosne i Hercegovine u EU – teme su o kojima se razgovaralo na sastanku Davora Bunoze, ministra pravde BiH s Johannom Strömquist, veleposlanicom Švedske u Bosni i Hercegovini.

Veleposlanica Strömquist je upoznala ministra s potporom Švedske reformi pravosuđa, uključujući i projekt s Visokim sudbenim i tužiteljskim vijećem BiH (VSTV) kojeg provodi Državna sudska uprava Švedske i Agencija za provedbu zakona Švedske, a koji je usmjeren na skraćenje trajanja sudskih postupaka i smanjenje broja predmeta kroz unapređenje sudskih postupaka i transparentnosti u radu. S tim u vezi, ministar Bunoza istaknuo je kako je veliki zagovornik digitalizacije sudova, čime bi se, kako je kazao, smanjila papirologija i poštanska korenspodencija, povećala transparentnost i smanjila mogućnost manipuliranja predmetima.

Naglašena je važnost dopune Zakona o VSTV-u, Zakona o sudovima, te borba protiv korupcije i organiziranog kriminala, gdje je istaknuta potreba što bržeg donošenja Zakona o bespravno stečenoj imovini, Zakona o sukobu interesa, te  Zakon o zaštiti prijavitelja korupcije.

Na sastanku je veleposlanica Strömquist kazala da su bilateralni odnosi dviju zemalja dobri, prijateljski i da je  Švedska jedan od najvećih donatora Bosne i Hercegovine. Također je naglasila da u Švedskoj danas živi oko 100.000 ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine koji su važan dio švedskog društva.

2 FOTO GALERIJA