Vijesti

Sastanak ministra Bunoze s tajnikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu Tambadouom

21.3.2023

Ministar pravde BiH Davor Bunoza sa suradnicima sastao se u svom uredu u Sarajevu s Abubacarrom Marie Tambadouom, tajnikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu (dalje u tekstu: Mehanizam), Samuelom Franklinom Algozinom, voditeljem tajništva Mehanizma i Paulom Mavinom, voditeljem službe za podršku i zaštitu svjedoka Mehanizma.

Tajnik Tambadou upoznao je ministra Bunozu s informacijom kako se do kraja ožujka zatvara terenski ured Mehanizma u Sarajevu, ali da se daljnje aktivnosti i suradnja nastavljaju u izravnom kontaktu ureda Mehanizma u Hagu i domaćih vlasti. Istaknuo je kako se daljnja podrška i zaštita svjedoka i žrtava kontinuirano nastavlja bez obzira na gašenje terenskoga ureda.

Tema razgovora bila je i izrada Registra haških presuda u BiH, za što je Ministarstvo pravde BiH kontakt točka između nižih razina vlasti i ureda Mehanizma. Ministar Bunoza istaknuo je kako se na izradi Nacrta registra intenzivno radi, jer je nelogično da osobe koje su osuđene u Hagu imaju čistu kaznenu evidenciju u BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o Revidiranoj stategiji za procesuiranje ratnih zločina. Konstatirano je kako još uvijek određeni broj ratnih zločina nije dobio sudski epilog i da je to zadaća domaćih tužiteljstava i sudova koja mora biti obavljena radi svih žrtava ratnih strahota, ali i zbog izgradnje suživota u BiH.

3 FOTO GALERIJA