Vijesti

Sastanak Mahmuzić – Velić, osnažiti Pravobranilaštvo BiH

3.3.2023

Zamjenik ministra pravde, Elvir Mahmuzić sastao se sa pravobraniocem Bosne i Hercegovine, dr. sc. Ismetom Velićem. Sastanak je iskorišten za upoznavanjem sa aktivnostima Pravobranilaštva BiH kao okosnice pravne sigurnosti institucija Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su razmjenili mišljenja u vezi spremnosti institucija Bosne i Hercegovine da se uhvate u koštac sa problemima  koji se moraju rješavati sa ciljem opravdavanja statusa kandidata BiH za članstvo u Evropskoj uniji.  Zamjenik ministra g. Mahmuzić upoznao je pravobranioca sa obavezama Vijeća ministara BiH s posebnim osvrtom na donošenje ključnih zakonskih rješenja koja su u nadležnosti Ministarstva pravde BiH, te izrazio spremnost za potpunu i odgovornu saradnju u skladu sa naležnostima.

Usaglasili su se da je Pravobranilaštvo BiH izuzetno važna institucija i da je potrebno učiniti dodatne napore kako bi se Pravobranilaštvo BIH dodatno kapacitetno ojačalo kako bi moglo odgovoriti zadacima i nadležnostima koje su Zakonom propisane.