Vijesti

Bunoza i Toudic - prioritet su vladavina prava i funkcionalno pravosuđe

21.2.2023

Ministarstvo pravde BiH posjetila je Christine Toudic, francuska veleposlanica u BiH te se susrela s ministrom Davorom Bunozom.

Na sastanku je razgovarano o prioritetnim zakonima koji trebaju biti što prije usvojeni kako bi BiH ostvarila napredak na svom putu k članstvu u Europskoj uniji, poput Zakona o sukobu interesa i Zakona o visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH. Ministar Bunoza upoznao je veleposlanicu Toudic u kojoj je fazi priprema tih zakonskih rješenja, istaknuvši kako je spreman na razgovore, dijalog i kompromise s ciljem rješavanja spornih dijelova, kao i to da očekuje i pozitivnu političku volju i podršku za njihovo usvajanje.

„Zajednički interes Francuske i Europske unije s jedne i Bosne i Hercegovine s druge strane su vladavina prava u zemlji i funkcionalno pravosuđe, te europske integracije Bosne i Hercegovine“, kazala je veleposlanica Toudic. Ministru Bunozi ponudila je pomoć u radu kroz različite europske projekte i fondove te naglasila kako se i u Ministarstvu pravde i u Vijeću ministara BiH osjeti pozitivna energija za rješavanje problema i usvajanje zakona kako bi se opravdao kandidatski status za pridruživanje, koji je BiH nedavno dobila od Europske unije.