Vijesti

Sastanak ministra pravde BiH i Republike Srpske – pokrenuti reformske procese i krenuti u realizaciju svih europskih prioriteta

15.2.2023

Izaslanstvo Ministarstva pravde BiH, predvođeno ministrom Davorom Bunozom, boravi u Banjoj Luci gdje su se sastali s Milošem Bukejlovićem, ministrom pravde Republike Srpske. U razgovorima je otvoreno niz ključnih tema vezanih za reformu pravosudnoga sustava u BiH, s posebnim naglaskom na donošenje Zakona o sudovima, te izmjena i dopuna Zakona o Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH s posebnim osvrtom na integritet nositelja pravosudnih dužnosti. Temom razgovora bila je i provedba revidirane Strategije za procesuiranje predmeta raznih zločina, gdje je zaključeno da to osjetljivo pitanje konačno mora biti pokrenuto i riješeno.  

Među sugovornicima je postignut visok stupanj suglasnosti o svim temama i istaknuto kako se mora postići kompromis, jer idealna rješenja ne postoje. Dogovoren je budući rad i suradnja na svim otvorenim pitanjima, a sa zajedničkim ciljem ostvarivanja svih zadaća koje je BiH dobila zacrtane potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, te kandidacijskim statusom za pristupanje Europskoj uniji.