Vijesti

Bunoza i Macdonald – vladavina prava i reforma pravosuđa su prioritetna pitanja

14.2.2023

Ministar pravde BiH Davor Bunoza sastao se u svom uredu u Sarajevu s dr. Ingrid Macdonald, rezidentnom koordinatoricom Ujedinjenih naroda u BiH. Razgovarano je o nizu tema i otvorenih pitanja koja čekaju na rješavanje, a koja su u ovlasti Ministarstva pravde BiH.

Vladavina prava, reforma pravosuđa i učinkovita javna uprava ključne su zadaće kojima se želi poboljšati opće stanje u Bosni i Hercegovini, a ta su pitanja i dio dokumenta pod nazivom „Okvirna suradnja UN-a za održivi razvoj u Bosni i Hercegovini 2021 - 2025“, koji je potpisan između Vijeća ministara BiH i misije UN-a u našoj zemlji.

 

Temom razgovora bilo je i suočavanje s prošlošću i tranzicijska pravda, pitanja migracija i azilanata, te je s tim u vezi istaknuto kako je BiH u vrhu europskih zemalja koje su riješile pitanje apartida – osoba bez državljanstva kojih je tek tridesetak u našoj zemlji.

 

Dr. Macdonald upoznala je ministra Bunozu kako pod okriljem Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini djeluje 19 različitih agencija i fondova koji su kroz različite programe samo u 2021. godini u BiH uložili 121 milijun dolara. Ministar Bunoza zahvalio je za svu pomoć koju UN-ove organizacije pružaju građanima Bosne i Hercegovine, kao i na čestitkama za imenovanje na ministarsku poziciju.