Vijesti

U Doboju održana edukacija kontinuiranog stručnog usavršavanja advokata/odvjetnika, na temu „SVJEDOCI“

27.12.2022

Dana 08.12.2022. u Doboju  je u sklopu Projekta Evropske unije „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“ - IPA 2019, u organizaciji Ministarstva pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u kaznenim stvarima pred sudom BiH i Advokatske komore RS održana edukacija kontinuiranog stručnog usavršavanja advokata/odvjetnika, na temu „SVJEDOCI“, sa posebnim naglaskom u odnosu na zaštićene svjedoke, besplatnu pravnu pomoć, pripremanje svjedoka.

Edukaciji ispred suorganizatora se obratila advokatica Irena Puzić-Obradović.

Posebnost edukacije se očitovala u činjenici da su suedukatori bili stručnjaci raznih profila - okružni javni tužilac  Okružnog javnog tužilaštva u Banja Luci , Igor Cimeša, v.d. šefica Ureda za pružanje besplatne  pravne pomoći Ministarstva pravde BiH Mirela Riković Koldžo  i stručna saradnica za podršku svjedocima  Odjeljenja za podršku svjedocima pri Sudu BiH,  Šejla Denjanin.

Pristup i način rada sa svjedocima  iz raznih uloga, sa datim informacijama o radu Ureda za pružanje besplatne pravne pomoći  Ministarstva prvade BiH kao i Odjeljenja za podršku svjedocima pri Sudu BiH  , posebno je  doprinjeo , kao novi sadržaj edukacije u ovom području ,kvaliteti edukacije i većoj interakciji učesnika/ca i edukatora.

Svoja izlaganja edukatori su upotpunili pisanim materijalima u odnosu na zakonsku regulativu i propisanost načina saslušanja svjedoka i njihove pripreme za sud a što je posebno obradio javni tužilac Igor Cimeša.  

5 FOTO GALERIJA