Vijesti

ZAMJENIK MINISTRA UČESTVOVAO U RADU MINISTARSTKOG FORUMA ZAPADNOG BALKANA U TIRANI

7.11.2022

Zamjenik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nezir Pivić, učestvovao je u radu Ministarskog foruma Zapadnog Balkana koji je u organizaciji Evropske komisije održan 3. i 4. novembra u Tirani, Republika Albanija.

Zamjenik ministra prisutne je upoznao sa zakonodavnim aktivnostima Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine,  koje je pripremilo i u  proceduru uputilo Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV BIH i Nacrt Zakona o sudovima Bosne i Hercegovine. Navedeni zakoni za cilj imaju jačanje integriteta, nezavisnosti i samostalnosti sudija i tužilaca, kao i pravosuđa u cjelini.

U pitanju o aktivnostima Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine u borbi protiv korupcije, zamjenik ministra istakuno je Nacrt Zakona o sprečavanju sukoba interesa u Institucijama Bosne i Herceogvine koji je pripremljen u skladu sa najvišim standardima EU i u  saradnji sa Venecijanskom komisijom. Ovaj zakon ali i niz drugih aktivnosti koje provodi Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine potvrđuju opredjeljenost i ustrajnost ministarstva u borbi protiv korupcije i sukoba interesa.

Govoreći na temu evropskog puta Bosne i Hercegovine, zamjenik ministra kazao je da su zakoni koje je pripremilo Ministarstvo pravde dio obaveze iz 14. prioriteta koju Bosna i Hercegovina mora ispuniti kako bi dobila status kandidata za članstvo u EU.  Još jednom je potvrđeno snažno opredjeljenje Bosne i Hercegovine i istaknuto da Bosna i Hercegovina prati vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije pridružujući se mjerama Evropske unije usmjerenim na sigurnosne izazove današnjice.

Zajednička poruka Ministarskog foruma je čvrsto opredjeljenje za jačanje vladavine prava, nezavinosti pravosuđa i borbe protiv korupcije kroz blisku saradnju u ovim oblastima razmjenom znanja i iskustava.

 

3 FOTO GALERIJA