Vijesti

Održana konferencija “Osiguranje međunarodne zaštite od strane sudija”

7.10.2011

07.10.2011.-Prva regionalna konferencija sudija na temu azila i izbjegličkog prava, pod nazivom „Osiguranje međunarodne zaštite od strane sudija“ održana je od 5. do 7. oktobra 2011. godine u Sarajevu. Konferencija je rezultirala utvrđivanjem modela unaprjeđenja sudske prakse i postupanja u predmetima azila i izbjegličkog prava, kroz uspostavu regionalne saradnje nosioca pravosudnih funkcija. 

Na konferenciji su razmotrene informacije o sadašnjem stanju i postupanjima u oblasti azila, praksi Evropskog suda pravde i Evropskog suda za ljudska prava, te o preplitanju propisa iz oblasti izbjeglištva sa evropskim propisima o ljudskim pravima. Naglašeno je da se u 2010.godini u odnosu na 2009.godinu udvostručio broj lica koja traže azil u zemljama Zapadnog Balkana, a od uvođenja bezviznog režima ovaj trend sve je izraženiji i kod državljana BiH.

Na konferenciji je razmotrena i mogućnost jačanja mreže sudija koji se bave pravom „azila“ kroz pridruživanje Međunarodnom udruženju sudija za izbjegličko pravo (International Association of Refugee Law Judges-IARLJ).

U radu skupa učestvovale su sudije i predstavnici pravosudnih i drugih nadležnih institucija iz Bosne i Hercegovine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Makedonije, Crne Gore, predstavnici Delegacije EU u BiH i eminentnih međunarodnih organizacija i organizacija civilnog društva.

Konferenciju u organizaciji Ministarstva pravde BiH i UNHCR-a, finansirao je Instrument za tehničku pomoć i razmjenu informacija  Evropske komisije (TAIEX).