Vijesti

Seminar na temu: „Primjena međunarodnih standarda u kaznenom postupku“

31.5.2022

U organizaciji Ministarstva pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u kaznenim stvarima pred Sudom BiH, u Zenici je održan seminar kontinuiranog stručnog usavršavanja branitelja na temu: „Primjena načela Ne bis in idem i drugih međunarodnih standarda u kaznenom postupku“.

Predavači su bili Zikreta Ibrahimović i Adil Lozo, odvjetnici Odvjetničke komore FBiH, a u fokusu su bila pitanja članova Europske konvencije o ljudskim pravima, s posebnim naglasom na članak 7. koji jasno propisuje načelo zakonitosti u stavku 1.

Kroz raspravu je došlo do zaključka kako je kod članka 7. stavka 1, Europske konvencije o ljudskim pravima bitna, za meritornu odluku „predvidljivost“ zakona, ta da sud u Strasbourgu donoseći odluke o ispunjavanju uvjeta članka 7., često donosi izdvojena mišljenja glede predvidljivosti pravne norme prilikom rješavanja domaćih predmeta na sudu.

Tijekom seminara sudionici su upućeni na vodič Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, koji je dostupan i putem aplikacije. U ovoj aplikaciji mogu se pronaći odluke Europskog suda za ljudska prava iz kojih prozilaze smjernice primjene načela i kriterija koje prihvaća Eurospki sud za ljudska prava, prilikom odlučivanja o podnesenim tužbama.

Edukacija je održana u okviru Projekta „Unaprjeđenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“ – IPA 2019. koji financira Europska unija, a sudjelovala su 22 odvjetnika.

2 FOTO GALERIJA