Vijesti

Konsultacije na temu prednacrta Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini za period od 2021. do 2027. godine – Tuzla i Mostar

17.5.2022

Dva radno-konsultativna sastanka na temu prednacrta Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini za period od 2021. do 2027. godine, аkcionog plana i pokazatelja provođenja  održana su u 14. 04. u Tuzli i 12. 05. 2022. godine u Mostaru.

Sastanke je iniciralo i organizovalo Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa Misijom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u BiH (Misija OSCE u BiH).

Do sada su održana četiri od planiranih pet sastanaka na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

Svrha sastanaka je da se u otvorenom dijalogu institucija nadležnih za politike pravde, njihovih partnera, provedbenih tijela i zainteresiranih strana povede dijalog o temama razvoja sektora pravde koji doprinose vladavini prava u Bosni i Hercegovini.

Cilj sastanaka je predstaviti prednacrte Strategije za reformu sektora pravde u BiH za period 2021. – 2027. godine, prednacrt Akcionog plana i pokazatelje provedbe, raspraviti pitanja od značaja i resurse, te donijeti preporuke za unapređenje okvira i provedbe navedene Strategije.

U skladu sa navedenim, predstavnici preko 25 relevantnih institucija i organizacija svojim aktivnim doprinosom u otvorenoj raspravi o pravosuđu u Bosni i Hercegovini, dalo je osvrt na trenutno stanje u pravosudnim institucijama, a dogovoreno je da se izneseni i dodatni prijedlozi i primjedbe dostave pismenim putem na adresu Ministrstva pravde Bosne i Hercegovine.

Naredni, peti po redu, radno-konsultativni sastanak je zakazan za 31. 05. 2022. godine u Zenici.