Vijesti

U organizaciji Ministarstva pravde BiH u Mostaru održan seminar kontinuiranog usavršavanja branitelja na temu „Pravo na pristup odvjetniku u kontekstu najnovije prakse ESLJP - studija slučaja“

12.5.2022

Dana 29.04.2022. u organizaciji Ministarstva pravde BiH, Odsjeka za edukaciju u kaznenim stvarima pred Sudom BiH a u okviru Projekta „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“ – IPA 2019 koji financira EU, održan je u Mostaru seminar kontinuiranog usavršavanja branitelja na temu „Pravo na pristup odvjetniku u kontekstu najnovije prakse ESLJP - studija slučaja“.

Fokus seminara se usmjerio na zakonske mogućnosti i komunikaciju sudaca i stranaka unutar sudnica u navedenim predmetima, sa osvrtom na prava branitelja u svim fazama postupka.

Profesionalna i osobna angažiranost vrsnih edukatora, suca Suda BiH Branka Perića i sutkinje Županijskog suda u Širokom Brijegu Katice Artuković, da učesnicima edukacije uz obimno priložene materijale iz presuda suda ESLJP i domaće prakse, odgovore na sve nedoumice, ostvarila je potpuni edukativni  učinak seminara. Posebna pozornost data je problematici raznolike prakse, neujednačenosti tumačenja zakonske norme koja braniteljima zna onemogućiti da najbolje štite interese okrivljenika, a što dovodi do kršenja osnovnog načela zakonitosti koje ukoliko izostane u nekim  predmetimadovodi do oštre kritike u presudama ESLJP. 

2 FOTO GALERIJA