Vijesti

U Banja Luci je 28. 03. 2022. godine održan drugi radno-konsultativni sastanak na temu prednacrta Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini za period od 2021. do 2027.

7.4.2022

U Banja Luci je 28. 03. 2022. godine održan drugi radno-konsultativni sastanak na temu prednacrta Strategije za reformu sektora pravde u Bosni i Hercegovini za period od 2021. do 2027. godine, akcionog plana i indikatora provođenja kojeg je iniciralo i organizovalo Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa Misijom Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju u BiH (Misija OSCE-a u BiH). Ovo je drugi od pet planiranih sastanaka na različitim lokacijama u Bosni i Hercegovini.

Svrha sastanaka je da u otvorenom dijalogu institucija nadležnih za politike pravde, njihovih partnera, implementacionih tijela i zainteresiranih strana povesti dijalog o temama razvoja sektora pravde koji doprinose vladavini prava u Bosni i Hercegovini.

Cilj sastanaka je predstaviti prednacrt Strategije za reformu sektora pravde u BiH za period 2021. – 2027. godine, akcionog plana i indikatora provođenja, raspraviti pitanja od značaja i potrebne resurse implementacije, te donijeti preporuke za unapređenje strateškog okvira i uspješnosti provođenja navedene Strategije.

U skladu sa navedenim, predstavnici preko 25 relevantnih institucija i organizacija svojim aktivnim doprinosom u otvorenoj raspravi o pravosuđu u Bosni i Hercegovini, dalo je osvrt na trenutno stanje u pravosudnim institucijama, a dogovoreno je da se iznesene i dodatne sugestije i primjedbe dostave pismenim putem na adresu Ministrstva pravde Bosne i Hercegovine.

Naredni, treći po redu, radno-konsultativni sastanak je zakazan za 14. 04. 2022. godine u Tuzli.