Vijesti

Sastanak ministra Grubeše sa tajnikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, Abubacarr Tambadou

4.4.2022

Ministar pravde BiH Josip Grubeša održao je danas sastanak sa tajnikom Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove, Abubacarr Tambadou. Tajnik Tambadou boravi u Bosni i Hercegovini prvi put od kada je preuzeo dužnost tajnika Mehanizma u srpnju 2020. godine.

Na sastanku je razgovarano  o suradnji Bosne i Hercegovine s Međunarodnim reziudalnim mehanizmom za kaznene sudove, a ministar Grubeša temeljem prethodne uspješne suradnje iskazao je punu spremnost istu nastaviti i u budućem djelovanju.

Između ostalog, kroz razgovor osvrnuli su se i na usvojenu Revidiranu državnu strategiju za rad na predmetima ratnih zločina koja je jedan od ključnih prioriteta koje je Europska komisija  postavila pred Bosnu i Hercegovinu na putu ka Europskoj uniji, a razgovarali su i o procesu pribavljanja, unosa i čuvanja podataka o kaznenim presudama državljanima BiH, koje je izrekao Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju.

Tajnik  Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove iskazao je podršku radu ovog ministarstva, kao i ostalim pravosudnim institucijama u cilju osnaživanju vladavine prava u Bosni i Hercegovini.