Vijesti

Seminar u Bihaću: Kontradiktornost ispitivanja- izvođenje dokaza

14.12.2021

U Bihaću je 10.12.202. održan seminar na temu „Kontradiktornost ispitivanja - izvođenje dokaza“, u okviru redovnog stručnog usavršavanja avokata koje provodi Ministarstvo pravde BiH-Sektor za krivičnu pomoć i edukaciju u krivičnim stvarima pred Sudom BiH,  a u okviru projekta Evropske unije „Unapređenje rada na predmetima ratnih zločina u BiH“-IPA 2019

Na seminaru su obrađene tehnike direktnog i unakrsnog ispitivanja, sa posebnim osvrtom  na napravilno ispitivanje svjedoka. Ukazano je na različita tumačenja zakonskih propisa od strane sudova uz napomenu da se kod predmeta ratnih zločina, osim domaće legilative, trebaju primjenjivati i odredbe međunarodnog prava.

Takođe, posebno je  istaknuto načelo kontradiktornosti te naglašena važnost primjena zakona u odnosu na zabranjena pitanja. Učenici su kroz   primjere imali mogućnost neposredne primjene zakona, uz praktične vježbe.

Edukatori na edukaciji bili su Ahmed Mešić, tužilac Tužilaštva BiH i Jasmin Mesić advokat Advokatske komore Federacije BiH.

2 FOTO GALERIJA