Vijesti

Stručno usavršavanje advokata „Izmjene ZKP-a Republike Srpske“

4.11.2021

Izmjene Zakona o krivičnom postupku Republike Srpske, izazovi u njihovoj svakodnevnoj primjeni i prijedlozi za efiksniji rad nosilaca pravosudnih funkcija, bile su teme stručnih usavršavanja advokata održanih 22. i 28.10 u Banja Luci.

Na seminarima je uočena  problematika primjene izmjena ZKP-a, u kontekstu promjene nadležnosti sudova, u odnosu na suđenja sudija pojedinaca i Sudskog vijeća, jer je novinama smanjena funkcionalna nadležnost sudija pojedinca.

Kada je u pitanju promjena odredbi o imunitetu svjedoka,  posebno se vodila rasprava oko različitih  zakonskih uređenja tog pitanja u  ZKP-u RS i ZKP-u BiH . Takođe, ukazano je ne odredbe ZKP-a oko propisivanje  rokova za okončanja istrage a raspravljalo se i o vraćanju zakonskih odredbi instituta oštećenika kao supsidijarnog tužioca, te o  mogućnosti njegovog aktivnog učestvovanja u istrazi.

Posebnu pažnju i konstruktivnu raspravu podstakle  su odredbe ZKP-a RS u odnosu na izuzeće sudija, gdje je propisano veće ovlaštenje predsjednika suda u donošenju odluka, u odnosu na raniji ZKP.

Odredba  o postavljanju branioca po službenoj dužnosti te sastavljanje liste advokata koje je dato u nadležnost Advokatskoj komori, dovela je do niza dobrih inicijativa od strane advokata.

Predavači na seminirima bili su Miodrag Stojanović, advokat Advokatske komore RS i Branko Mitrović, javni tužilac Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske.

2 FOTO GALERIJA