Vijesti

USAID-ova podrška reformi pravosuđa

21.10.2011

21.10.2011.-Američka agencija za razvoj (USAID) obilježila je 50 godina postojanja i 15 godina rada u Bosni i Hercegovini. Projektom razvoja pravosuđa (JSDP- www.usaidjsdp.ba), USAID je podržao različite reforme u stvaranju djelotvornijeg i nezavisnijeg sektora pravde, spremnog za pristupanje Evropskoj uniji.

USAID-ova podrška trenutno je fokusirana na provođenje Strategije za reformu sektora pravde u BiH. Implementacija ove strategije direktno će uticati na živote svih građana u Bosni i Hercegovni, posebno na pitanja poput uspostave nezavisnih sudova i tužilaštava, unaprjeđenog zatvorskog sistema, pružanja besplatne pravne pomoći za sve građane, medijacije i alternativnog rješavanja sporova te reforme zemljišnih knjiga.

U proteklom periodu, Američka agencija za međunarodni razvoj dala je svoj doprinos u jačanju kapaciteta Ministarstva pravde BiH, kroz uspostave savremenih baza podataka (centralna baza podataka o teškim krivičnim djelima, softver za praćenje predmeta međunarodne pravne pomoći, softver za praćenje implementacije Strategije za reformu sektora pravde u BiH), što je značajno značajno olakšalo i ubrzalo rad ministarstva. Uz podršku USAID-a u uspostavi nove web stranice, razvijenije su napredne procedure javnih konsultacija i omogućeno da svi zainteresovani građani i pravna lica direktno učestvuju u izradi zakona i drugih propisa Ministarstva pravde BiH.