Vijesti

Sastanak sa ministrom vanjskih poslova Republike Italije

30.3.2021

Izaslanstvo Bosne i Hercegovine primilo je danas u službenu posjetu ministra vanjskih poslova Republike Italije Luiga de Maia. Nakon posjete Predsjedništvu BiH i rukovodstvu domova Parlamentarne skupštine BiH, ministar vanjskih poslova Republike Italije Luigi de Maio održao je sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i ministrom pravde BiH Josipom Grubešom.

Tema sastanka bila je bilateralna suradnja Bosne i Hercegovine sa Republikom Italijom, s naglaskom na europske integracije Bosne i Hercegovine. Između ostalog, razgovarano je i o problemima koje su obje države imale sa epidemijom koronavirusa i problemima koje trenutno imaju sa COVAX i EU programom za nabavku cjepiva. Obje strane su istaknule povećanje robne razmjene i turizam kao prioritetne korake za oporavak od pandemije.

Republika Italija iskazala je svoju podršku Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u EU, a obje strane izrazile su obostranu želju za nastavak i jačanje već dobre suradnje.