Vijesti

Ministar Grubeša nazočio 126. plenarnoj sjednici Europske komisije za demokraciju kroz pravo (Venecijansko povjerenstvo)

19.3.2021

Europska komisija za demokraciju kroz pravo , tj. Venecijansko povjerenstvo 19.- 20. ožujka  održava  126. plenarnu sjednicu, a danas putem videokonferencije istoj je nazočio i ministar pravde BiH Josip Grubeša. Ova aktivnost dio je zajedničkog programa Europske unije i Vijeća Europe „Horizontalni  instrument za Zapadni Balkan i Tursku“.

Danas, prvog dana konferencije,  između ostalog na dnevnom redu razmatran je Nacrt mišljenja na Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, koje je Ministarstvo pravde BiH krajem prošle godine  dostavilo Venecijanskom povjerenstvu na mišljenje.

Ministar Grubeša u svom obraćanju zahvalio je na organizaciji sastanka, a posebno na brzini i učinkovitosti s obzirom da se ovim Nacrtom zakona nude rješenja na goruća pitanja čije bi svako odugovlačenje za pripremu i usvajanje moglo biti štetno. Još jednom je podcrtao važnost  cjelokupne reforme pravosuđa i zajednički cilj, i to da ovakvim koracima koji podrazumijevaju  napredak, Bosna i Hercegovina ostvaruje značajan pomak na  svom europskom putu.

Nakon razmijenjenih mišljenja i komentara dat je pozitivan stav obje strane i usvojen Nacrt mišljenja o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, te će nakon ovoga po riječima ministra pravde BiH Josipa Grubeše isti biti upućen Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Venecijansko povjerenstvo pozdravlja napore vlasti da neodgodive stvari odmah mijenjaju, a na koncu,  obje strane su zaključile da ovaj poduhvat smatraju prijelaznim rješenjem, i da će vlasti u Bosni i Hercegovini bez odlaganja pristupiti sveobuhvatnoj izmjeni VSTV-a BiH.