Vijesti

Video sastanak Ministarstva pravde BiH sa delegacijom Venecijanskog povjerenstva

29.1.2021

Europska komisija za demokraciju putem prava Venecijansko povjerenstvo  priprema Mišljenje o nacrtu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, na zahtjev Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine. U tome kontekstu održan je sastanak  sa vlastima Bosne i Hercegovine,a ispred ministarstva nazočili su  ministar Josip Grubeša, zamjenik ministra Nezir Pivić, te tajnik ministarstva Željko Bogut. Sastanku su nazočili i ministar pravde FBiH Mato Jozić, te ministar pravde RS Anton Kasipović.

Delegaciju Venecijanskog povjerenstva čine tri izvjestitelja gđa Veronika Bilkova (član za Češku), g. Nicolae Esanu (zamjenski član za Moldaviju) i  g. James Hamilton (neovisni stručnjak, bivši član za Irsku), kao i članovi Tajništva gđa Martina Silvestri i  gđa Tanja Gerwien.

Tijekom svog obraćanja ministar Grubeša se zahvalio prisutnima na organizaciji sastanka, posebno efikasnosti i brzini u odnosu na prijem Nacrta od strane Ministarstva pravde BiH. Imajući u vidu  sastav delegacije, a na upite Venecijanskog povjerenstva, objasnio je ustavnu strukturu BiH i nadležnosti pojedinih ministarstava pravde

Nakon detaljnog analiziranja odredbi Nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o VSTV-u, predloženih konstruktivnih komentara, argumenata i razmjenjenih mišljenja sastanak je uspješno zaključen. A spomenuto Mišljenje će biti dostavljeno na usvajanje na 126. plenarnom zasjedanju Venecijanskog povjerenstva,  19. – 20. ožujka 2021. Ekspertiza se pruža u okviru Mehanizma za koordinaciju ekspertiza u okviru zajedničkog programa EU / VE „Horizontal Facility II“ , sufinanciran od strane Vijeća Europe i Europske unije, a koji provodi Vijeće Europe.