Vijesti

Ministar Grubeša primio delegaciju predvođenu ministrom pravde Republike Slovačke

22.1.2020

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine ugostio je delegaciju Republike Slovačke, predvođenu ministrom pravde Gáborom Gálom.

Povod sastanku bili su razgovori vezani za zaključenje bilateralnog ugovora o međunarodnoj pravnoj pomoći.

Na ministarskom nivou, ministri Grubeša i Gal razgovarali su o problemima u pravosuđu obiju država, te razmijenili iskustva i prakse u vezi reforme pravosuđa. Ministar Grubeša upoznao je delegaciju Slovačke s radom Ministarstva pravde BiH s posebnim osvrtom na potrebu žurne reforme pravosuđa i donošenje novog zakona o VSTV-u, na zakonska rješenja i prilagodbe koje je BiH obavezna napraviti na putu k članstvu u Evropskoj uniji. Ministar Gal na tom je planu BiH strani ponudio pomoć kako bi naša zemlja što brže uskladila svoje zakone s pravnim stečevinama Evropske unije. Ministri su zaključili kako postoje neki problemi pravosuđa koji su zajednički, među ostalim velik broj neriješenih izvršnih postupaka, dužina trajanja postupka, nepovjerenje građana te uvođenje alternativnih mjera.

Na ekspertnom nivou sastali su se stručnjaci Ministarstva pravde BiH i Ministarstva pravde Republike Slovačke. Ispred Ministarstva pravde BiH na sastanku su učestvovali Željko Bogut, sekretar Ministarstva, Nikola Sladoje, pomoćnik ministra za međunarodnu i međuentitetsku pravnu pomoć i saradnju i Selma Horić iz Odjela za međunarodne ugovore. Ispred Ministarstva pravde Republike Slovačke učestvovali su generalni direktor Odjela za međunarodno pravo Michal Kotlárik, direktorica Odjela za međunarodno privatno pravo Soňa Gálová  i Štefan Majerník iz Odjela za međunarodno privatno pravo.

Tokom sastanka ekspertnih timova razmotrene su odredbe Nacrta ugovora, te je utvrđeno da će finalni Nacrt ugovora biti razmijenjen u narednom periodu.

Slovačka delegacija ovom prilikom posjetila je i Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH. Ministar Grubeša i v.d. upravnika Zavoda Marko Vujević proveli su članove delegacije kroz cjelokupni kompleks te ih upoznali s koracima koji slijede za početak njegovog rada. 

Susret dviju delegacija dao je značajan doprinos daljnjem unapređenju u oblasti međunarodne pravne pomoći, kao i razvoju dobrih i prijateljskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Slovačke. 

6 FOTO GALERIJA