Vijesti

Sekretar Ministarstva pravde BiH Željko Bogut u Genevi na sesiji Radne grupe Ujedinjenih naroda za Univerzalni periodični pregled (UPR) o stanju ljudskih prava

14.11.2019

Sekretar Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine Željko Bogut učestvovao je 13. novembra 2019. godine u Delegaciji Bosne i Hercegovine koja je podnijela Izvještaj o stanju ljudskih prava na sesiji Radne grupe Ujedinjenih naroda za Univerzalni periodični pregled (UPR) o stanju ljudskih prava.

Izvještaj je obuhvatao mnoge oblasti o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini. Sekretar Bogut je izlagao i prezentirao činjenice koje se odnose na usklađivanje krivičnog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini s EU standardima, odnosno o izmjenama Zakona za suđenja u razumnom roku, ubrzanom procesuiranju ratnih zločina, ujednačavanju sudske prakse pred sudovima u Bosni i Hercegovini, o pravima žrtava ratnih sukoba, pružanju besplatne pravne pomoći za građane pred organima i institucijama Bosne i Hercegovine, odgovarajućoj primjeni zakona za krivična djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje, mučenja i prisilnog nestanka.

Sekretar je također u svom izlaganju naveo i teme koje se odnose na provedbu odluka Evropskog suda za ljudska prava, pružanje zaštite i podrške svjedocima, usvajanjima amandmana na Rimski statut Međunarodnog krivičnog suda (Kampala amandmani), o aktivnostima usmjerenim za borbu protiv korupcije u Bosni i Hercegovini, o zaštiti slobode govora i slobode medija u Bosni i Hercegovini, te o osiguravanju povoljnog okruženja za civilno društvo u Bosni i Hercegovini.

Izlaganjem navedenih tema, dobrim dijelom su sadržani odgovori na mnoga pitanja koja su postavljali predstavnici država članica Ujedinjenih naroda.

U svom uvodnom izlaganju ministrica Borovac je također predstavila napredak Bosne i Hercegovine o poboljšanom pravnom okviru zaštite ljudskih prava, te se u ime Delegacije Bosne i Hercegovine zahvalila predstavnicima članica Ujedinjenih  naroda koji su dali preporuke Bosni i Hercegovini da nastavi svoj put k prosperitetu u oblasti ljudskih prava i svih drugih oblasti koja utječu na kvalitetu života građana Bosne i Hercegovine.