Vijesti

REGIONALNA RADIONICA U SKLOPU PROGRAMA „EVROPA ZA GRAĐANE“ 2014.-2020. „CONNECTING NEIGHBOURS 2019 – WRITING THE EU STORY TOGETHER“

24.10.2019

Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine u saradnji sa Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske, Kancelarijom za saradnju sa civilnim društvom Vlade Republike Srbije i Centrom za mobilnost i evropske programe obrazovanja i osposobljavanja Republike Slovenije je u  periodu 22-24.10.2019. godine u Sarajevu organizovalo regionalnu radionicu u sklopu programa „Evropa za građane“ 2014.-2020., pod nazivom „Connecting Neighbours 2019 – writing the EU story together“ na kojoj je sudjelovalo 55 učesnika iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

Pomoćnik ministra pravde Bosne i Hercegovine Nedžad Salman je na otvaranju radionice  istaknuo važnost Programa "Evropa za građane" i uspješno sudjelovanje aplikanata iz Bosne i Hercegovine u posljednje tri godine trajanja Programa. Posebno je naglasio da je upravo ovakav format radionica gdje sudjeluju potencijalni aplikanti iz zemalja regiona, odlična prilika za međusobno povezivanje i promišljanje o zajedničkim projektnim idejama koje će učvrstiti partnerstva između potencijalnih aplikanata u programu Evropa za građane.

Bosna i Hercegovina uspješno sudjeluje u programu "Evropa za građane" od 2016. godine od kada je sedam aplikanata iz Bosne i Hercegovine bilo uspješno kao nositelj projekta ukupne vrijednosti preko 400.000 eura, dok je 65 aplikanata iz Bosne i Hercegovine sudjelovalo kao partneri na projektima organizacija iz članica Programa.