Vijesti

NUŽNO USVAJANJE KLJUČNIH ZAKONA ZA VLADAVINU PRAVA I EUROPSKI PUT BIH

27.6.2019

Ministar pravde BiH Josip Grubeša sastao se sa novoimenovanom šeficom Odsjeka za vladavinu prava pri Delegaciji Evropske unije u BiH i Kancelarije specijalnog predstavnika EU u BiH Margriet Prins. Temom sastanka bili su zakoni koji su u domeni rada Ministarstva pravde BiH, a koji su ključni na putu BiH u Evropsku uniju.

Gospođa Prins posebno se zanimala za problem ne usvajanja Strategije za procesuiranje ratnih zločina, te istaknula kako ne shvaća zašto ta strategija nije usvojena jer ona može samo doprinijeti napretku BiH, a nikako dovesti u pitanje vladavinu prava u našoj zemlji.

Gospođu Prins zanimao je i nedavni sastanak ministara pravde, te predsjednika Pravosudne komisije Brčko Distrikta o čemu je ministar Grubeša gošću kratko uputio o temama o kojima je razgovarano i zaključcima koji su doneseni.

Na sastanku je razgovarano i o ne otvaranja prvog državnoga zatvora u Istočnom Sarajevu budući Vijeće ministara BiH još uvijek nije donijelo odluku o pravnom formiranju institucije Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, mjera pritvora i drugih mjera u BiH u opštini Vojkovići, Istočna Ilidža. Zbog ne otvaranja zatvorskoga kompleksa Ministarstvo pravde BiH mora plaćati entitetskim zavodima za smještaj zatvorenika, a i održavanje zatvora iziskuje svakodnevne materijalne i ljudske resurse koje Ministarstvo nema.      

3 FOTO GALERIJA