Vijesti

MINISTRI PRAVDE NA SASTANKU U RAMI O REFORMAMA U PRAVOSUĐU

21.6.2019

    Kako deblokirati i ubrzati reformu pravosuđa u našoj zemlji, odnosno brže donositi ključne zakone u toj oblasti,posebice kada je riječ o VSTV-u kao važnom dijelu strukturalnog dijaloga – o ovome su u Rami razgovarali ministar pravde BiH Josip Grubeša, entitetski ministri Mato Jozić i Anton Kasipović, te predsjedatelj Pravosudnog povjerenstva Brčko distrikta Safet Pizović.

I na ovome je sastanku istaknuta važnost žurne uspostave vlasti i na entitetskoj i na državnoj razini kako bi se moglo krenuti s reformama. Ministar pravde BiH Josip Grubeša najavio je dodatno jačanje radnih skupina s ciljem ubrzanja reformi koje bi rezultirale europskim zakonima koji će uvažavali tradiciju domaćeg pravnog sustava. - Mislim da je neophodno da se problemi u pravosuđu maknu s ulica i vrate u službene institucije - rekao je Grubeša. Prema njegovim riječima, bh. javnost je svjedok da se u posljednje vrijeme u pravosuđu događaju brojni problemi, ali da će radne skupine sačinjene od eksperata u najskorije vrijeme napraviti pravu stvar u pravosuđu. A tu, kako kaže, prvenstveno misli na zakon o VSTV-u, zatim na zakon o sudovima, te daljnjim koracima kada je riječ o strategiji za procesuiranje ratnih zločina. 

Domaće pravosuđe preopterećeno je predmetima, nadležnosti se preklapaju i cijeli je sustav trom i neučinkovit. Tu činjenicu ministri ne osporavaju  - Jedan od dokumenata na kojem smo sasvim sigurno izgubili tempo i to posve neopravdano i bezrazložno jeste Strategija za procesuiranje ratnih zločina. Ona je usuglašena, do posljednjega slova i zareza prije točno godinu dana i od tada se ništa nije dogodilo, ona stoji na Vijeću ministara BiH – istaknuo je Anton Kasipović, ministar pravde RS-a.

Jedan od zakona u reformskom procesu na kojemu će se raditi u predstojećem razdoblju je i Zakon o suđenju u razumnom roku. 

7 FOTO GALERIJA