Vijesti

PREDSTAVNICI CRNE GORE U POSJETI PRVOM DRŽAVNOM ZATVORU U BIH

19.4.2019

Predstavnici Ministarstva pravde Crne Gore predvođeni Natašom Radonjić, generalnom direktoricom Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija i Milanom Tomićem, direktorom Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija obišli su prostorije novoizgrađenog državnog zatvora u Vojkovićima, u općini Istočna Ilidža. Prema preporuci Razvojne banke Vijeća Evrope, crnogorski predstavnici stigli su u BiH kako bi se upoznali s konceptom i idejnim rješenjima za gradnju novog, savremenog zatvora. Naime, Crna Gora pokrenula je projekt pod nazivom: „Izgradnja zatvora u sjevernoj regiji Crne Gore“ čiji će kapacitet biti 250 zatvorenika. – Važno nam je vidjeti projekt za izgradnju zatvora, upoznati se sa radom Jedinice za njegovu implementaciju, pogledati konfiguraciju terena na kojem se nalazi vaš zatvor, a koja je slična terenu za gradnju našega zatvora. Također, želimo se upoznati sa svim koracima koji su poduzeti prije početka same gradnje, saznati sve poteškoće i izazove, ali i nova idejna rješenja za gradnju vašega zatvora – kazala je Nataša Radonjić.

Sa zatvorskim sistemom BiH i njegovim funkcioniranjem, goste je upoznao Mustafa Bisić, pomoćnik ministra pravde BiH za izvršenje krivičnih sankcija i rad kaznenih ustanova. O pojedinostima oko osnivanja Jedinice za implementaciju projekta, raspisivanju tenderske dokumentacije, arhitektonskim rješenjima, te o samoj gradnji i opremanju zatvora govorio je Zoran Bašić, direktor Jedinice.

Na sastanku je istaknuto kako je Ministarstvo pravde BiH spremno pružit punu pomoć crnogorskim kolegama i otvoreno je za sva pitanja vezana za izgradnju prvog državnog zatvora u BiH.    

6 FOTO GALERIJA