Vijesti

Javna rasprava o Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći

15.11.2011

15.11.2011.-Ministarstvo pravde BiH, u srijedu 16.11.2011. godine, organizuje Javnu raspravu o Nacrtu zakona o besplatnoj pravnoj pomoći ( Plava sala, zgrada Parlamentarne skupštine BiH, sa početkom u 10.00 sati). Riječ je o zakonu kojim se definišu osnovni principi besplatne pravne pomoći i koji predviđa da lica slabijeg imovinskog stanja imaju jednako pravo na pomoć države, entiteta i drugih nadležnih organa, u sudskim i drugim sporovima.

Cilj  je ujednačavanje minimalnih standarda u pružanju besplatne pravne pomoć, kako bi građani bili ravnopravni i kako bi se spriječila diskriminacija koja proizilazi iz manjkavosti postojećeg zakonskog okvira. Zakonom se takođe uređuje pitanje pružanja besplatne pravne pomoći pred organima Bosne i Hercegovine.

Kreiranje funkcionalnog sistema u pružanju besplatne pravne pomoći u krivičnim, građanskim i upravnim postupcima na svim nivoima u Bosni i Hercegovini jedan je od strateških ciljeva Strategije za reformu sektora pravde u BiH. Kao članica Vijeća Evrope i kao potencijalni kandidat za pristup Evropskoj uniji. Bosna i Hercegovina je dužna osigurati jednak tretman svih građana u ovoj oblasti.

Uvid u kompletan Nacrt zakona možete ostvariti  ovdje.