Vijesti

MINISTARSTVO PRAVDE BIH STAVILO JE U PROCES JAVNIH KONSULTACIJA ODLUKU O REGULIRANJU PRAVA PO OSNOVU PORODILJSKOG I RODITELJSKOG ODSUSTVA SA ZAKONIMA I DRUGIM PROPISIMA ENTITETA I BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE

12.12.2018

Cilj donošenja ove Odluke je ravnopravan položaj korisnika prava po osnovu porođajnog i roditeljskog dopusta u organima u kojima se radni odnos reguliše Zakonom o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, sa položajem korisnika ovih prava na drugim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini. Navedeno ima temelj u članku 104. stavak (2) Zakona o radu u institucijama Bosne i Hercegovine, kojim je propisano da u slučaju da zakoni i drugi propisi entiteta i Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine na različit način reguliraju pitanje prava po osnovu porođajnog i roditeljskog dopusta, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine svojom odlukom uredit će ovo pitanje na jedinstven način, i to tako što će se primjenjivati rješenja onog nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini koja su najpovoljnija za korisnice ovog prava.

Proces javnih konsultacija otvoren je u razdoblju od 12.12.2018. godine do 27.12.2018. godine, u skladu sa Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Pozivamo vas da uzmete učešće u konsultacijama i svojim primjedbama, sugestijama i prijedlozima date doprinos izradi što kvalitetnijeg  propisa. 

U konsultacijama možete učestvovati prijavom na web portal www.ekonsultacije.gov.ba