Vijesti

MINISTARSTVO PRAVDE BIH STAVILO JE U PROCES JAVNIH KONSULTACIJA ODLUKU O UVJETIMA, KRITERIJIMA I NAČINU KORIŠTENJA GODIŠNJEG ODMORA ZA ZAPOSLENIKE U INSTITUCIJAMA BOSNE I HERCEGOVINE

3.12.2018

Godišnji odmor svih zaposlenih na razini institucija Bosne i Hercegovine do sada je bio reguliran Odlukom o uvjetima i načinu korištenja godišnjeg odmora za državne službenike i namještenike u ministarstvima i drugim upravnim tijelima Bosne i Hercegovine, službama, tijelima i institucijama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH" broj: 27/04).

Nakon usvajanja Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu („Službeni glasnik BiH“ broj: 93/17) i Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“ broj: 93/17) izvršeno je usklađivanje propisa s Konvencijom Međunarodne organizacije rada (ILO), pa je utvrđen minimalan broj radnih dana godišnjeg odmora u iznosu od 20 radnih dana za kalendarsku godinu. Dosadašnja primjena važeće Odluke o uvjetima i načinu korištenja godišnjeg odmora za državne službenike i namještenike u ministarstvima i drugim upravnim tijelima Bosne i Hercegovine, službama, tijelima i institucijama Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, ukazuje na niz nedorečenosti, zbog čega se ukazala potreba da se odredbe preciziraju, te sačine dvije odluke kojima se reguliraju uvjeti i kriteriji za korištenje godišnjih odmora, a kojima bi bili obuhvaćeni svi zaposleni u institucijama Bosne i Hercegovine, te kako bi se otklonile sve uočene nedorečenosti i precizirale odredbe u skladu s potrebama prakse, a ujedno kako bi se na jednoobrazan način reguliralo pravo na godišnji odmor zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine.

Cilj donošenja odluke jeste da se jasnim, preciznim i nedvosmilenim odredbama prevaziđu uočene nepreciznosti i nedorečenosti identificirane u postupku primjene propisa, kako bi norma bila jasna, određena i provodiva. Također je cilj predložene Odluke da se svim zaposlenicima osigura da pod istim uvjetima i s ujednačenim kriterijima ostvare pravo na godišnji odmor, a temeljna načela na kojima se Odluka zasniva jeste načelo jednoobraznosti i jednakosti svih zaposlenika u institucijama Bosne i Hercegovine u ostvarivanju prava na godišnji odmor,  što podrazumijeva da svi zaposlenici pod istim uvjetima i na način propisan ovom Odlukom ostvare pravo na godišnji odmor.

 

Proces javnih konzultacija otvoren je u razdoblju od 3.12.2018. godine do 18.12.2018. godine, u skladu s Pravilima za konzultacije u izradi pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Pozivamo vas da uzmete učešće u konsultacijama i svojim primjedbama, sugestijama i prijedlozima date doprinos izradi što kvalitetnijeg  propisa. 

U konzultacijama možete sudjelovati prijavom na web portal www.ekonsultacije.gov.ba