Vijesti

MINISTARSTVO PRAVDE BIH STAVILO JE U PROCES JAVNIH KONSULTACIJA ZAKON O IZMJENAMA ZAKONA O MINISTARSTVIMA I DRUGIM TIJELIMA UPRAVE BOSNE I HERCEGOVINE

29.10.2018

Usvajanjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima i drugim upravnim tijelima Bosne i Hercegovine („Službeni glasnik BiH“, broj: 103/09), Agencija za poštanski promet svrstana je u samostalne upravne organizacije, odnosno tijela uprave Bosne i Hercegovine, čime je postao upitan njen regulatorni status, jer je Zakonom o poštama Bosne i Hercegovine, kao posebnim lex specialis propisom, na jasan i nedvosmislen način propisano da  Agencija obavlja regulatorne djelatnosti u području poštanskog prometa, sukladno naprijed navedenoj odredbi članka 10. Zakona o poštama Bosne i Hercegovine.

Brisanjem Agencije iz odredbe članka 17. Zakona o ministarstvima i drugim upravnim tijelima Bosne i Hercegovine, sa statusom samostalne upravne organizacije,  osigurali bi se uslovi za potvrđivanje zakonom utvrđenog statusa pravne osobe koja obavlja svoje regulatorne dužnosti, sukladno Zakonu o poštama Bosne i Hercegovine, a istovremeno osigurali uvjeti za ustroj i unutarnju organizaciju  sukladno zakonom utvrđenom statusu.

Organiziranje Agencije, između ostalog, utemeljeno je i na Direktivama Evropskog parlamenta i Vijeća o razvoju tržišta poštanskih usluga (97/67/EZ, 97/67/EZ, 2008/6/EZ), kojim  je propisano da su države članice obavezne ustrojiti jedno ili više neovisnih regulatornih tijela čiji je zadatak da pod jednakim uslovima osiguraju pružanje univerzalne usluge na području države iz ove oblasti;

Da je obaveza Bosne i Hercegovine, u kontekstu naprijed navedenih Direktiva, osigurati neovisnost ovog regulatornog tijela, odnosno naći optimalne načine kojima će osigurati da pravni položaj istog bude u duhu pravnog položaja ovakvih regulatora u okviru Evropske unije.

Proces javnih konzultacija otvoren je do 10.11.2018. godine, u skladu sa Pravilima za konsultacije u izradi pravnih propisa u institucijama Bosne i Hercegovine.

Pozivamo vas da uzmete učešće u konsultacijama i svojim primjedbama, sugestijama i prijedlozima date doprinos izradi što kvalitetnijeg  propisa. 

U konsultacijama možete sudjelovati prijavom na web portal www.ekonsultacije.gov.ba