Vijesti

Prezentacija nalaza za izradu Strategije reforme sektora pravde u Bosni i Hercegovini

26.2.2007

U organizaciji Ministarstva pravde BiH i DFID-a, prezentirani su nalazi za izradu Strategije reforme sektora pravde u Bosni i Hercegovini. U prezentaciji su aktivno učestvovali predstavnici ključnih pravosudnih institucija u BiH.

Prezentacija je pripremljena za predstavnike: donatora: iz Europske komisije, Svjetske banke, USAID - JSDP, CIDA, SIDA, Projekta zemljišne knjige u BiH, Vijeća Europe, veleposlanstava: Ujedinjenog Kraljestva, Japana, Španjolske i Nizozemske, VSTV, entitetskih ministarstava pravde, Pravosudne komisije Brčko Distrikta, Ureda registrara, sudova, tužiteljstava, pravobraniteljstava, odvjetničkih komora, centara za edukaciju sudaca i tužitelja, udruga sudaca i tužitelja, Ureda za ekonomsko planiranje i provedbu Srednjoročne razvojne strategije BiH, Ureda državnog koordinatora za reformu javne uprave i nevladinog sektora. Prezentaciji je prisustvovala i većina pomoćnika ministra pravde BiH.

Cilj sastanka i prezentacije je da se ključne institucije sektora pravde upoznaju i rasprave o sljedećim pitanjima:

  • Razlozi i ciljevi za izradu Strategije reforme sektora pravde u Bosni i Hercegovini,
  • Definicija sektora pravde, veza sektorske strategije sa institucionalnim i drugim strategijama,
  • Metodologija izrade i odgovornosti institucija sektora u izradi Strategije reforme sektora pravde u Bosni i Hercegovini,
  • Ključna strateška pitanja sektora proizišla iz upitnika i izravnih konzultacija sa ključnim akterima u sektoru pravde,
  • Sljedeći koraci u izradi Strategije reforme sektora pravde u Bosni i Hercegovini.

Prezentaciju su obavili: Claire Horward i Sead Traljić iz Atos Consultinga Ltd, za DFID i Niko Grubešić, pomoćnik ministra pravde BiH u Sektoru za strateška planiranja, koordinaciju pomoći i europske integracije.

Sudionici sastanka su pozitivnim ocijenili današnju prezentaciju i obećali podršku prilikom izrade Strategije reforme sektora pravde u Bosni i Hercegovini.